Nieuwsberichten

Heeft u deze nieuwtjes al gelezen?

22/2/2017

AA Gent pleit voor maandagvoetbal

Door de succesvolle campagne in de Europa League ontdekken de Gentse bestuurders ook de keerzijde van de medaille. In Het Nieuwsblad / De Gentenaar pleiten zowel Michel Louwagie als Ivan De Witte voor wedstrijden op maandagavond indien een Belgisch team op donderdag in de Europa League heeft moeten aantreden.

“Wij maken geen keuzes tussen Europa en de competitie, hoewel deelname aan Play-off 1 cruciaal is voor de ontwikkeling van onze club", aldus Michel Louwagie. "De match tegen Moeskroen van zondag is eigenlijk belangrijker dan het resultaat van Tottenham-Gent. Toch zullen we voluit gaan op Wembley. Met die instelling doen we veel voor het Belgische voetbal, maar op dit moment worden we daar eigenlijk voor gestraft. Na een Champions League-match heb je drie of vier rustdagen tot je volgende competitiematch. Maar als je op donderdag in Oekraïne speelt en je moet op zondag náár Eupen, dan heb je te weinig rust om naar behoren te presteren.”

“Voorlopig wordt het idee van maandagvoetbal niet breed gedragen”, betreurt AA Gent-voorzitter Ivan De Witte. “Maar we gaan blijven duwen. In andere competities kan het wel al: op maandag voetballen of soms zelfs uitstel krijgen voor sommige matchen. We blijven Europa en de strijd voor Play-off 1 splitsen en zullen dit niet als excuus inroepen. Maar we moeten wél de denkoefening maken: hoe kunnen we de Belgische clubs helpen om in Europa te presteren? Zeker met de beweging die aan de top van het Europees voetbal opkomt om clubs van kleinere competities weg te duwen uit de Champions League richting Europa League.”
22/2/2017

AA Gent trekt met 27 spelers naar Londen

Hein Vanhaezebrouck vertrekt vandaag met 27 spelers naar Londen. Ook spelers zoals Schoofs, Bjedov, Kubo, Troost-Ekong en Czekanowicz - die dus niet speelgerechtigd zijn voor de Europa League reizen dus mee af naar Wembley. Drie spelers blijven dan weer achter in Gent: Vandenbussche, Davidzada en de geblesseerde Tekie.
22/2/2017

Oude bekende leidt Tottenham - AA Gent

De partij van morgenavond op Wembley wordt geleid door Manuel de Sousa, de Portugese ref die vorig seizoen ook al AA Gent - Sint-Petersburg floot. Gent won toen op de laatste speeldag van de groepsfase van de Russen (2-1) en plaatste zich zo voor de 1/8-finales van de Champions League.
20/2/2017

Iedereen gelooft nog rotsvast in Play-off 1

Het Laatste Nieuws laat diverse spelers aan het woord en de Buffalo's klinken nog steeds bijzonder zelfzeker over de kwalificatiekansen voor Play-off 1. "Waarom zouden we plots twijfelen? Wie niet gelooft in zichzelf, mislukt altijd. De voorbije week is onze grootste kracht opgedoken: de teamspirit en vechtersmentaliteit van deze groep. Ik heb dus geen schrik voor het verloop van onze laatste drie wedstrijden richting play-off 1", aldus Stefan Mitrovic.

Ook Thomas Foket blijft optimistisch al gaf hij wel toe dat een driepunter in Luik toch meer ademruimte had geschonken: "Als je louter naar het resultaat kijkt, is een gelijkspel op Standard niet slecht. Maar in onze situatie was een zege wel meer welgekomen. Er heerst dus een dubbel gevoel. Toch hebben we zowel tegen Tottenham als nu laten zien dat we er nog staan. Niemand zet ons zomaar opzij. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we ons alsnog bij de eerste zes zullen scharen. Je voelt dat gewoon aan deze groep. Deze week hebben we twee fysieke uitputtingsslagen gehad, maar er heerst geen vermoeidheid. Wat de sleutelwedstrijd wordt? We moeten ze gewoon alle drie winnen, dan zijn we er vrijwel zeker bij. Maar de thuismatch tegen Mechelen wordt misschien de belangrijkste."

Ook Danijel Milicevic toont zich een onvervalste believer: "Ik twijfel niet. Mijn vertrouwen in deze spelersgroep is eindeloos. Als iedereen gefocust is, zoals de voorbije week, hebben we veel kans om elk duel tot een goed einde te brengen. Tegen Standard pakten we een punt. Misschien verandert dat niet veel aan onze situatie, maar het is belangrijk dat we iéts pakten. Anders naderde Standard tot op één punt. Bovendien is de manier waarop we dit punt pakten een opsteker. Met deze mentaliteit moeten we blijven vechten voor play-off 1. Mochten we ons uiteindelijk niet plaatsen, zou dat een gigantische ontgoocheling zijn. Al gaan we daar op dit moment niet van uit."
20/2/2017

AA Gent scout Zweedse middenvelder

Het Nieuwsblad / De Gentenaar citeert Griekse media die AA Gent linken aan Jakob Johansson. De Buffalo's zouden de 26-jarige middenvelder dit weekend gescout hebben. Johansson wordt omschreven als een voetballende nummer zes en zou al een poosje gevolgd worden door Gent.
20/2/2017

Eerst Wembley-gekte dan volop strijden om Play-off 1

Vanaf vandaag barst in Gent en wijde omstreken de Wembley-koorts in volle hevigheid los. Ook Hein Vanhaezebrouck - én bij uitbreiding zijn spelersgroep - zal daar niet kunnen aan ontsnappen: "Het is niet zomaar een match tegen Tottenham, het is een match in een vol Wembley. In Gent wordt iedereen zot. En met Gent veel anderen. Heel België spreekt erover", aldus de Gentse coach in Het Nieuwsblad / De Gentenaar.

“Die match zal alle aandacht naar zich trekken, maar wat ook het resultaat is, daarna keren we terug naar de koude realiteit: om Play-off 1 te halen mogen we in de resterende drie competitiematchen niets meer laten liggen. Het is mijn taak om de focus van mijn spelers na Tottenham weer op Moeskroen te leggen. In die optiek zouden we op Wembley best met 5-0 verliezen. Dan is er noch euforie, noch grote ontgoocheling omdat we net naast de kwalificatie hebben gegrepen. (lacht) Maar uiteraard teken ik daar niet voor.”
20/2/2017

Renato Neto: "Esiti is onmenselijk sterk"

Ook op Sclessin etaleerde Anderson Esiti andermaal zijn groot reservoir aan duelkracht. “De intensiteit was fantastisch. Ik ben echt dol op de Belgische competitie, het is hier heerlijk voetballen”, aldus een opgetogen Nigeriaan in Het Nieuwsblad / De Gentenaar. Renato Neto was 90 minuten lang een bevoorrechte getuige van de ontelbare lijf-aan-lijfgevechten die door Esiti in zijn voordeel werden beslecht: "Esiti is onmenselijk sterk. Ik ben blij dat ik niet tegen hem moet voetballen. Qua kracht en mentaliteit is hij fenomenaal. Ik zie hem zelfs nooit in het krachthonk, heeft hij niet nodig. Waanzin!”
19/2/2017

R Standard de Liège 1-1 K.A.A. Gent

In de eerste helft maakten de Buffalo's niet echt aanstalten om het doel van Gillet te gaan bestoken. Ook al hadden ze het meeste balbezit en leken ze de zaak helemaal op orde te hebben. Dat Orlando Sa kort voor de rust de 1-0 op het bord zette was dan ook effen schrikken voor K.A.A. Gent dat een paar tellen later zag dat Gillet de 1-1 alsnog uit zijn kooi wist te weren. Na de break kon de mee opgeschoven Mitrovic de Luikse doelman verslaan. Een mooie beloning voor een sterke periode van de Gentenaars. Na die gelijkmaker bleef het een boeiend kijkstuk met doelkansen voor beide teams die echter niet meer tot scoren kwamen.

Digest:

Voor K.A.A. Gent speelden Gillet, Fai, Scholz, Kosanovic, Fiore, Danilo (57' Marin), Cissé, Dossevi, Edmilson (86' Raman) Junior, Belfodil en Orlando Sa

Voor K.A.A. Gent speelden Kalinic, Gigot, Mitrovic, Asare, Foket, Neto, Esiti, Saief (74' Kalu), Milicevic, Coulibaly en Kubo (83' Perbet)

Gele kaarten: Esiti en Mitrovic

Doelpunten: Sa (43', 1-0), Mitrovic (51', 1-1)

In de media:

18/2/2017

Herinner Asare niet aan Play-off 2

In Het Laatste Nieuws praat Nana Asare over de sensationele zege tegen Tottenham Hotspur maar ook over de precaire situatie van de Buffalo's in de strijd om Play-off 1. "k heb geen week nodig om te genieten van een zege. Ik heb donderdagavond in mijn bijbel gelezen, iets gegetenen ben in bed gekropen", aldus de ingetogen aanvoerder van de Buffalo's.

"Ik ben niet het type dat na een match foto's van zichzelf gaat zoeken. Als een match voorbij is, is die voorbij. Gisteren maakt deel uit van het verleden - ik sta niet lang stil bij dat soort zaken", klinkt het. "Je kan ook niet blijven leven in een droomwereld. Tottenham was 'just another day at the office", klinkt het bijzonder nuchter.

Komende week volgt de return op Wembley maar daarnaast is AA Gent ook nog in een hevige strijd verwikkeld voor Play-off 1. Wat verkiest Asare? Europese roem of Belgische zekerheid? "Ik kies voor beide. Dat ik dat niet mag doen? (grijnst) Jawel, ik heb het zonet gedaan. (hilariteit) Je hebt het toch gehoord? (opnieuw serieus) Ons doel is play-off 1 halen. De rest is bonus. Zo goed?", grapt Asare in Het Laatste Nieuws

"Gezien onze ontwikkeling horen we daar inderdaad niet thuis", praat Asare vol gruwel over Play-off 2. "Jullie hebben gelijk: Play-off 2 zou een anticlimax zijn. Of ik zo'n scenario vrees? (lacht) Ik weet wat het is, hé, om met AA Gent play-off 2 te spelen... Lege stadions, weinig beleving en aandacht, ... Herinner me daar dus alsjeblieft niet meer aan", grijnst Asare die zich ook nog laat ontvallen dat hij toch stiekem droomt van een kans in het Engels voetbal.
18/2/2017

Matton tijdig fit voor Standard

Nadat hij vorige week tegen Eupen tijdens de rust moest vervangen worden door een knieblessure, kon Thomas Matton gisteren zonder problemen voluit trainen. Hij raakt dan ook tijdig fit voor de topper op Sclessin van morgenmiddag. Rabiu Ibrahim en Darko Bjedov moeten nog even geduld oefenen. Beide spelers konden al gedeeltelijk de groepstraining hervatten maar kregen nog geen groen licht om volledig aan te sluiten. Tesfaldet Tekie blijft kampen met een heupprobleem. Bijkomend onderzoek moet uitsluitsel brengen.
18/2/2017

Danijel Milicevic terug in EL-Team van de week

Voor Danijel Milicevic leverde de zege tegen Tottenham Hotspur ook nog een selectie op voor het Europa League-Team van de week. De Bosniër, goed voor een assist, werd zo voor de tweede keer dit seizoen opgenomen in een select gezelschap. Andere gelukkigen zijn - behalve Frank Acheampong van Anderlecht - vedetten zoals Zlatan Ibrahimovic en Edin Dzeko.
17/2/2017

Danijel Milicevic: "Zelfde gevoel als tijdens die Champions League-campagne"

Met zijn assist op Jérémy Perbet had Danijel Milicevic terug een mooi aandeel in de Europese triomf van de Buffalo's. "Ik had zelf kunnen trappen, maar de hoek was té scherp, té afgedekt. Vandaar dat ik voor een assist opteerde", knipoogde Milicevic. "Je weet dat Jérémy Perbet er vanop die positie altijd iets goeds mee doet", aldus Milicevic.

Bijna verdubbelde de Bosniër ook nog de Gentse voorsprong maar doelman Lloris en het doelhout stonden pal. Milicevic mijmert na in Het Laatste Nieuws "Een assist én een goal, hoe mooi was dat niet geweest? Maar Lloris pakte die poging echt goed. Zonde. "Ik heb hetzelfde gevoel als tijdens die Champions League-campagne van vorig jaar. Tottenham is een topploeg uit de Premier League, hé. Dat is een hoger niveau dan Lyon of Valencia. Ik schat hen even hoog in als Zenit en Wolfsburg.

"Voor de match voelde je al dat dit weer zo'n avond kon worden. Iedereen was bijzonder geconcentreerd - we waren uit op revanche na het debacle tegen Eupen. Jullie hebben nu opnieuw het échte Gent kunnen zien. Een ploeg die voor elkaar vecht, er vol voor gaat en in de aanval trekt. Dit was ons ware gelaat. Hoe ik dat verklaar? In Europa krijgen we gewoon meer ruimte om te voetballen dan in België, waar bijna iedereen een dubbele muur neerzet."
17/2/2017

Stefan Mitrovic: "Dit vertel ik later aan mijn kleinkinderen"

In Het Laatste Nieuws lezen we hoe Stefan Mitrovic de partij tegen Tottenham heeft beleefd: "Ik weet dat ik er altijd sta op de grote momenten", vertelde Mitrovic vol vertrouwen. "Op voorhand had ik geen schrik. Als mijn concentratie perfect is, kan ik iedere tegenstander uit de partij houden. Dat was nu het geval." Mitrovic vergat ook zijn collega-verdedigers niet te prijzen. "Defensief moet dit een van onze beste wedstrijden geweest zijn. We hebben slechts één kans weggegeven, tegen enkele van de beste spelers in Europa. Wie kan dat zeggen tegen Tottenham? Ach, de hele ploeg was geweldig. De reden voor onze transformatie: iedereen geloofde tijdens dit duel in zichzelf. Dat is de sleutel om successen te boeken."

"Europa is niet onze hoofdprioriteit", bleef de Servische verdediger evenwel nuchter. "De coach hamerde daar eveneens op. In Standard staat er het meeste op het spel voor ons. Want mochten we play-off 1 missen, kan zelfs een kwalificatie tegen Tottenham die ontgoocheling niet uitwissen. Volgend seizoen willen we namelijk weer het gevoel dat Europees voetbal met zich meebrengt ervaren."
17/2/2017

Jérémy Perbet: “Belangrijkste doelpunt uit mijn carrière”

Zelden vierde een spits zo intens een doelpunt zoals Jérémy Perbet donderdagavond tegen Tottenham. De Franse aanvaller genoot duidelijk na: "Dit is het belangrijkste doelpunt uit mijn carrière”, klonk Perbet trots. “Ik denk niet dat ik in mijn carrière al gescoord heb tegen zo’n grote club. Bij Villarreal heb ik tegen Barcelona en Real Madrid gespeeld, maar toen kon ik jammer genoeg geen doelpunt maken. Het is opvallend dat we meer op ons gemak lijken tegen grote clubs als Tottenham dan tegen kleinere ploegen uit de Jupiler Pro League. De terugwedstrijd in Wembley wordt nog erg lastig. We zullen volgens mij sowieso moeten scoren om ons te kwalificeren voor de achtste finales.”
17/2/2017

Toby Alderweireld: "0-1 blijft link"

Het Gentse publiek ontving Toby Alderweireld en Mousa Dembélé met heel veel respect maar voorts werd het niet bepaald een topavond voor beide Rode Duivels. “Ik vond Gent vooral in de tweede helft gewoon op alle vlakken sterker en scherper”, aldus Dembélé in Het Nieuwsblad/De Gentenaar.

“Hun overwinning is echt wel terecht. We begonnen na de rust nochtans goed, maar ze namen het snel over. Dit was echt onder ons niveau. Het wordt nog een heel zware opdracht op Wembley.”

Hij stak zijn ontgoocheling zeker niet weg: “Ik denk dat we Gent hebben onderschat. Ze leken in elk geval meer gemotiveerd dan wij. Het blijkt een ploeg met heel veel kwaliteit. En wij speelden tenslotte niet met een B-ploeg. We moeten nu echt de hoofden samen steken en hierover praten.”

Maar dan kwam Mousa Dembélé nog even terug op zijn wissel waarbij de hele Ghelamco Arena applaudisseerde. “Dat respect deed echt wel deugd”, aldus de Antwerpenaar. “Ik had het niet verwacht.” Die andere Rode Duivel van de Spurs, Toby Alderweireld, vond het ook prachtig: “De Belgische fans kennen natuurlijk zijn verdienste voor het nationale elftal.”

Toby Alderweireld vertolkte de verbazing bij de Spurs als volgt: “We hadden het al in de eerste helft bijzonder moeilijk. Na rust liep het wat beter, maar we hadden het lastig om kansen te creëren. Bij dat tegendoelpunt is er dan ook nog wat pech gemoeid. We moeten nu de koppen bij elkaar steken en vertrouwen proberen te tanken in de FA Cup. Dan moeten we dit verlies normaal kunnen rechtzetten in een vol Wembley. Maar 1-0 blijft wel link.”
16/2/2017

K.A.A. Gent 1-0 Tottenham Hotspur

In een boeiende eerste helft kenden de twee teams de nodige moeite om tot een doelkans te komen. De Buffalo's hadden het meeste balbezit terwijl de bezoekers alles bij mekaar de meeste speldenprikken konden uitdelen. Na de koffie kwam Tottenham Hotspur een stuk gevaarlijker voor de dag. De Gentse defensie kreunde onder de Engelse aanvalsgolven. Toch werd de score geopend aan de andere kant van het veld. Doelpuntenmaker van dienst was Perbet die zijn trefzekerheid met verve etaleerde. Na dit doelpunt namen de Buffalo's de match in handen en dat overwicht leverde nog een paar fraaie doelkansen op. Tottenham Hotspur kwam nog nauwelijks voor het Gentse doel zodat we de heenwedstrijd met een verdiende zege afsloten.

Digest:

Voor K.A.A. Gent speelden Kalinic, Gigot, Mitrovic, Asare (79' Gershon), Foket, Saief, Esiti, Dejaegere, Milicevic, Perbet (73' Coulibaly) en Simon (73' Kalu)

Voor Tottenham Hotspur speelden Lloris, Walker, Alderweireld, Dier, Davies, Sissoko, Wanyama, Alli, Dembélé (67' Son), Winks (79' Eriksen) en Kane

Gele kaarten: Walker en Alli

Doelpunt: Perbet (60', 1-0)

In de media:

15/2/2017

Matz Sels acht AA Gent niet kansloos tegen Tottenham

In Newcastle zitten er makkelijk 51.000 toeschouwers in de tribunes maar volgende week spelen de Buffalo's in een quasi uitverkocht Wembley-stadion. "Wembley wordt iets speciaals”, beaamt voormalig AA Gent-doelman Matz Sels in Het Nieuwsblad / De Gentenaar.

Voor Tottenham is AA Gent geen bekende naam, geen toeval zo blijkt: "Engelsen zijn vooral met hun eigen clubs bezig, van AA Gent liggen ze niet wakker. (lacht) Gent wordt hier ook geregeld verward met Genk. De Europa League wordt ook minder gevolgd dan de Champions League.”

Toch verwacht Sels niet dat Gent het zo maar cadeau krijgt: "Het valt af te wachten of Tottenham met zijn sterkste ploeg zal spelen. Maar ik denk dat de Belgen bij Tottenham hun ploegmakkers wel zullen waarschuwen voor onderschatting. Zij kennen AA Gent wel en weten tot wat de ploeg in staat is.”

Ondertussen beleeft Matz Sels niet meteen een fantastisch debuutjaar over het Kanaal. Na een aarzelende start belandde de doelman op de bank van Newcastle en de laatste weken vertoeft hij zowaar zelfs in de tribune. "Op die ene match in de voorbereiding na heb ik niet echt fouten gemaakt, maar ik heb hier niet het krediet kunnen opbouwen dat ik bij AA Gent had. Als de situatie zo blijft, zal ik in de zomer met Newcastle praten over een oplossing. Zeg nooit 'nooit', maar een terugkeer naar België staat de eerste vijf jaar niet in het scenario en dan al zeker volgend seizoen niet. Misschien kan een uitleenbeurt aan een andere Engelse club en kan ik op termijn toch terugkeren bij Newcastle.”
15/2/2017

AA Gent terug oog in oog met oude bekende

Morgenavond wordt de Europese topaffiche tegen Tottenham geleid door de Franse ref Benoît Bastien. Geen onbekende voor AA Gent: de Fransman was ook van de partij toen de Buffalo's eerder dit seizoen Europees aan de bak moesten op bezoek in Braga. Fijne herinneringen leverde dat niet meteen op. Bastien keurde een doelpunt van Renato Neto af omdat Stefan Mitrovic een tegenstander onregelmatig zou hebben afgeblokt. Een zeer hard verdict bleek uit de herhalingen en het ontlokte bij Hein Vanhaezebrouck de legendarische one-liner: "Dit is één van de meest schandalig afgekeurde doelpunten in de geschiedenis van het voetbal". Het wordt alvast uitkijken naar de handshake tussen beide tenoren.
15/2/2017

Gezocht: Thomas Foket

In Het Laatste Nieuws vraagt men zich vandaag luidop af wat er aan de hand is met Thomas Foket. De Gentse rechterflankspeler die de voorbije seizoenen quasi doorlopend kon rekenen op een basisplaats, lijkt sinds kort steeds vaker uit de boot te vallen. Door de komst van Samuel Gigot heeft Hein Vanhaezebrouck immers een extra defensief ijzer in het vuur en bovendien stapt de Gentse coach al eens vaker af van zijn vertrouwde driemansdefensie.

Een vervelende situatie dus voor Foket die veel interesse geniet van clubs uit de Serie A maar nu stilaan ook moet vrezen dat bondscoach Martinez hem door zijn bankzitterstatuut niet zo snel nog zal selecteren voor de Rode Duivels.

Laatste pijnlijk detail: Foket speelt nog steeds aan dezelfde voorwaarden als toen hij terugkeerde van een uitleenbeurt aan Oostende. Waar andere kampioenen zoals Milicevic, Neto en Dejaegere al een verbeterd contract kregen voorgeschoteld, blijven de onderhandelingen met Foket maar aanslepen. Volgens Gunter Thibaut, makelaar van Foket, is er nog steeds geen witte rook te melden. Het contract van Foket loopt af in 2018, reken maar dat men in Gent sterk overweegt om de Dilbekenaar deze zomer effectief te laten vertrekken.
14/2/2017

Yuya Kubo: "Dan maar winnen bij Standard"

In Het Nieuwsblad / De Gentenaar geeft Yuya Kubo zijn mening over de kansen van de Buffalo's op kwalificatie voor Play-off 1. De onverwachte thuisnederlaag tegen Eupen kan immers grote gevolgen hebben. "We hebben gewoon veel te weinig goede acties bij elkaar gevoetbald", klonk de Japanner streng voor zijn team, al toonde hij ook toch wat onbegrip voor de bijzonder defensieve instelling van de bezoekers. "Bij Young Boys Bern maakte ik dit eigenlijk nooit mee. Deze nederlaag kan ons zomaar definitief uit koers gooien voor een plaats in Play-off 1, onvoorstelbaar. Er zit dan ook niets anders op dan volgende zondag in Luik te winnen. Negen op twaalf is echt een minimum in de resterende vier wedstrijden."
14/2/2017

Gentse beloften knopen terug aan met zege

Gisterenavond ontvingen de Gentse beloften in Oostakker KRC Genk. Dankzij een snel openingsdoelpunt via Danté Walen beleefden de jonge Buffalo's een ideale start. Vinko Cerovec verdubbelde de voorsprong nog voor de pauze en ook in de tweede helft bleef Gent het betere team.

In de slotfase lukte Janssens de aansluitingstreffer maar invaller Lloci zorgde met een fraaie treffer voor zekerheid en zo blijven de Gentse beloften volop in de titelrace.

AA Gent: Rinne, Troost-Ekong, Cerovec, Schoofs (90' Van De Wiel), Davidzada, Rodriguez (86' Vandenberghe), Cagro, Walen (78' Jalloh), Abdelali (68' Lloci), Burssens en B. Verstraete

Doelpunten: 2' Walen 1-0 28' Cerovec 2-0 87' Janssens 2-1 90' Lloci 3-1

Gele kaarten: Troost-Ekong
14/2/2017

"Hein, geef eens wat schouderklopjes"

AA Gent verkeert in een vertrouwenscrisis en volgens Het Nieuwsblad / De Gentenaar is het nu ook aan Hein Vanhaezebrouck om zich te profileren als peoplemanager. Vorige zaterdag zag de Gentse coach tegen Eupen bij bepaalde spelers een gebrek aan initiatief. Weg lijkt de branie van HVH die tijdens de CL-campagne vriend en vijand verbaasde met een overload aan vertrouwen. Na Eupen klonk hij plots zowaar pessimistisch. Wat een ommekeer!

Dit seizoen houdt Vanhaezebrouck ook onverstoord vast aan een rotatiepolitiek waardoor heel wat spelers niet meer hoeven te rekenen op een vaste basisplaats. En net dat gebrek aan een constant niveau qua speelminuten lijkt ook een sta-in-de-weg voor bepaalde Buffalo's. Nu hebben spelers dus wel al eens nood aan een schouderklopje. En laat dat nu ook voor HVH eerder onbekend terrein zijn.

"Wie voelt er nog écht vertrouwen bij AA Gent? De peoplemanager in Hein heeft werk", lezen we nog in Het Nieuwsblad. "Het is voor hem een uitgelezen kans om te groeien in dat ­aspect van het trainerschap en de laatste twijfelaars te overtuigen. Stappen zetten: ook coaches moeten het na het winnen van een titel of een prachtig Europees parcours blijven doen."
11/2/2017

K.A.A. Gent 0-1 KAS Eupen

Onze spelers hadden het bijzonder lastig om doorheen de barricades te geraken. Daarvoor liep het op te veel vlakken niet zoals het hoorde. Zelfs na de doorgevoerde wijzigingen beleefde KAS Eupen een veel te makkelijke avond. Een paar keer had onze club het nodige geluk om een achterstand te vermijden en het kon daarbij rekenen op een prima doelman Kalinic die evenwel in de slotfase van de match de pechvogel van de avond werd. De Buffalo's kregen door deze flater het deksel op de neus en zagen de 3 punten naar Eupen trekken.

Digest:

Voor K.A.A. Gent speelden Kalinic, Gigot, Mitrovic, Gershon, Asare, Matton (45' Simon), Esiti, Dejaegere (67 Milicevic), Kalu, Coulibaly en Kubo (81' Perbet)

Voor KAS Eupen speelden Van Crombrugge, Wague, Diallo, Hackenberg, Blondelle, Ocansey, Brüls (82' Cases), Diagné, Garcia, Onyekuru en Sylla (65' Jeffrén)

Gele kaarten: Gigot, Kalu en Brüls

Doelpunt: 96' Onyekuru

In de media:

11/2/2017

De selectie voor vanavond

Onze trainer selecteerde voor de partij tegen KAS Eupen de volgende spelers: Kalinic, Gigot, Mitrovic, Gershon, Asare, Esiti, Milicevic, Kubo, Kalu, Coulibaly, Simon, Thoelen, Rinne, Troost-Ekong, Dejaegere, Foket, Verstraete, Matton, Saief, Schoofs en Perbet. Bjedov, Rabiu en Tekie zijn geblesseerd. Neto is geschorst.
11/2/2017

Prestatie van A-kernspelers bij Beloften was ondermaats

"Nee, dat was geen goede prestatie”, stelt Hein Vanhaezebrouck kort maar krachtig. “Natuurlijk krijgen die jongens nog kansen, maar als je merkt dat je kansloos bent tegen een jeugdig Anderlecht... Ik vond het vooral zonde voor onze beloften, die al een heel seizoen op kop stonden. Zo maken ze het me natuurlijk ook makkelijk, en dat heb ik ook gezegd aan die jongens. Het was bij de meesten geen probleem van mentaliteit. Eigenlijk kwamen de bekende tekorten naar boven. Wanneer je als prof afgetroefd wordt door jonge gasten, zijn er zeker nog werkpunten", vertelt de Gentse trainer in Het Nieuwsblad / De Gentenaar.
11/2/2017

"Waarop baseert die man zich?"

Tscheu La Ling, de sterke man van AS Trencin, loopt niet zo hoog op met de trainingsaanpak van AA Gent. Volgens de Nederlander zelf herkent hij Moses Simon niet meer. "“Waarop baseert die man zich?” reageert Hein Vanhaezebrouck in Het Nieuwsblad / De Gentenaar. “Hoeveel trainingen woonde hij bij? Hoeveel keer heeft hij met Simon of iemand van de club gesproken?”

“Simons fysieke testen spreken tegen wat Tscheu La Ling insinueert”, aldus Vanhaezebrouck. “Maar vergeet niet dat hij vorig jaar bijna een volledig seizoen heeft verloren door ziekte. Voorts beginnen de tegenstanders hem ook steeds beter te kennen en krijgt hij al eens te maken met een dubbele dekking en soms lossen ze het zelfs op met drie mannetjes. Ook Izquierdo maakt dat nu mee.”

“Daarom proberen we hem nu andere opties aan te reiken. Met acties naar binnen, of gewoon door goed te kijken, hou je hoofd omhoog. Als de focus op één speler ligt, is er elders op het terrein ruimte voor andere jongens. Daarin kan hij nog veel stappen zetten, zoals vorige week bij die counter met Milicevic. Tegen Club Brugge vond ik hem heel goed, maar dan is er plots toch iets dat ervoor zorgt dat hij in Waregem er niet met zijn hoofd bij was
11/2/2017

"De coach en ik zijn zoals vader en zoon"

Anderson Esiti dweept met Hein Vanhaezebrouck. De Nigeriaanse middenvelder is de Gentse coach dan ook bijzonder erkentelijk: "Het waren leerrijke maanden. Vooral ook dankzij de coach, hij praat vaak met me en geeft me veel tips. Of hij tevreden is met mijn evolutie? Ik speel bijna altijd in de topmatchen, dus dat zal wel goed zitten, toch?”

In Het Nieuwsblad / De Gentenaar heeft Esiti het ook over die donkere maand december waarin zijn persoonlijk dieptepunt lag, tijdens de partij op bezoek in Genk: "Ik was moe aan de match begonnen, we hadden toen al vier wedstrijden in heel korte tijd afgewerkt. Bovendien was ik na mijn uitsluiting tegen Anderlecht enorm gebrand op een sterke prestatie. Maar de coach haalde me kort voor de rust naar de kant. Of ik boos was? Tuurlijk! Maar de trainer heeft me toen fantastisch opgevangen.”

"Eigenlijk zijn de coach en ik zoals vader en zoon. In Genk aaide hij me over mijn hoofd en zei dat hij me wilde beschermen tegen mezelf. Er was immers al die penaltyfout en kort nadien leed ik ook nog eens dom balverlies. Toen begreep ik hem wel en ik ben hem heel dankbaar omdat hij me zo goed steunt. Uit die moeilijke momenten kun je als voetballer ook veel leren en dat is me toen zeker gelukt.”

“Op het veld voel ik me altijd the boss. Maar anderzijds wil ik ook leren van anderen. Als de coach spreekt, luister ik als een klein kind. Ik ben dan ook verslaafd aan voetbal. Ik volg alles wat er in de pers verschijnt, ik weet alles over jou! Grapje! Maar reken maar dat ik weet wat er in de media verschijnt en ik kijk naar bijna elke Belgische wedstrijd die op tv wordt uitgezonden”
11/2/2017

"Kalinic is tot nu de beste"

Keeperstrainer Franky Vandendriessche laat in Het Laatste Nieuws zijn licht schijnen over de vijf doelmannen die AA Gent momenteel in haar rangen telt. Over Lovre Kalinic is hij alvast lovend: "Lovre is potentieel de beste doelman waar ik al mee samenwerkte - bij Matz (Sels, red.) was er meer werk aan. Hij heeft dankzij zijn lengte (2m01, red.) een enorme uitstraling, maar gaat ook snel naar de grond en beschikt over vaste handen. Alles oogt bijzonder eenvoudig bij hem. Bovendien is hij ook mentaal sterk. Hij gaat goed om met de positieve aandacht die hij nu krijgt."

Over Jacob Rinne en Yannick Thoelen klinkt Vandendriessche dan weer heel duidelijk: "Het is aan hen om terug te vechten na de komst van Lovre. Ze moeten klaar zijn en hun kans grijpen wanneer die komt. Want een rode kaart, een blessure... het is allemaal snel gebeurd. Je ziet het elke week wel ergens, zoals vorige week bij Zulte Waregem."

Brian Vandenbussche krijgt dan weer de rol van mentor toebedeeld: "Brian wordt achtervolgd door blessures", aldus Vandendriessche. "Toch wil ik hem zo snel mogelijk terugzien op de keeperstraining. Het is niet de bedoeling dat hij ingezet wordt als verdediger. Brian moet zijn contract bij Gent op een positieve manier uitdoen, door de jonge keepers te steunen. Hij is 35 jaar en heeft veel ervaring. Voor iemand als Youn is het ideaal om Brian naast zich te hebben."

En tenslotte is er dus Youn Czekanowicz, de 16-jarige Luxemburgse belofte: "Youn is nog niet speelgerechtigd. Deze week kregen we opnieuw een bericht dat het nog niet in orde is. Een jammerlijke situatie, want zo kan hij geen ervaring opdoen in wedstrijdsituaties. Maar dat hij potentieel heeft, staat vast. Hij is slechts 16 jaar, maar meet nu al 1m89 - daar komen overigens nog enkele centimeters bij. Zijn profiel is dus ideaal. In 'zijn kopje' kan het wel beter. Hij zoekt soms te veel naar excuses, terwijl het beter is om oplossingen te vinden."
9/2/2017

Ticketinfo Standard - AA Gent

Er geldt een combiregeling voor de partij Standard - AA Gent van zondag 19 februari waardoor Gentse fans enkel met een bus van een erkende supportersclub naar Sclessin kunnen afreizen. Standard stelde 1300 ter beschikking van de Gentse supporters. Wees er snel bij want komende woensdag om 12u00 sluiten de inschrijvingen. Tickets kosten 11 euro (< 12j), 16 euro (12 tot 18j en 65+) of 21 euro voor volwassenen.
8/2/2017

Toby Alderweireld volgt AA Gent aandachtig

In Sport Voetbalmagazine vertelt Toby Alderweireld uitgebreid over zijn leven in Londen en zijn ervaringen bij Tottenham Hotspurs. Volgende week staat de heenmatch van de dubbele confrontatie met AA Gent op het programma en de verdediger is de Buffalo's blijkbaar toch al eventjes aan het bestuderen.

"Ik probeer de Belgische competitie zo veel mogelijk te volgen, al kan ik hier geen wedstrijden zien. Ik denk dat het voetbal in België wat beter is dan voordien en dat Gent ook een heel goeie coach heeft. Voor hen is het misschien wel een beetje dé wedstrijd van het jaar. Iedereen vraagt ons, Belgen, hoe AA Gent is. Een moeilijk te bespelen ploeg, zeggen wij dan."

Spelen op Wembley blijkt ook voor Alderweireld nog steeds bijzonder: "Natuurlijk. De geschiedenis alleen al. Zo veel volk op de tribunes is fantastisch. Daarom zijn wij blij dat ze de Europa League ook daar hebben geprogrammeerd, zodat er, bijvoorbeeld tegen Gent, heel veel supporters de wedstrijd kunnen zien. Tottenham leeft, er is de laatste twee à drie jaar een nieuwe wind door de club gaan waaien. We hebben een ploeg die de mensen graag aan het werk zien."
8/2/2017

Wat is er aan de hand met Moses Simon?

Moses Simon geniet nog steeds het vertrouwen van Hein Vanhaezebrouck maar menig waarnemer stelt zich al een poosje vragen over de bijzonder grillige vormcurve van de Nigeriaan. Tscheu La Ling, de eigenaar van het Slovaakse AS Trencin waar AA Gent Simon wegplukte, stelt zich de nodige vragen bij de huidige situatie van Moses Simon: "Ik zie in elk geval een andere Moses dan bij Trencin. Hij is minder explosief en lijkt minder spiermassa te hebben."

"Simon is als een komeet binnengekomen in België maar nu speelt hij onder zijn kunnen. Ze moeten bij Gent toch eens nadenken over hoe er getraind wordt", een ernstige vingerwijzing waarop AA Gent gisteren volgens Het Nieuwsblad / De Gentenaar niet wenste te reageren.

Ook Samuel Kalu maakte de overstap van Trencin naar AA Gent. La Ling kijkt dan ook vol verwachting uit naar de evolutie van Kalu in de komende maanden: "Voorspelers moeten snel zijn, anders ben je er niets mee. Daarom hebben we specifieke programma's om hun snelheid te trainen. Bij zijn vertrek uit Trencin is Kalu, net als Simon en Wesley, een goed product met een goede basis. Vanaf dan ligt het aan hun nieuwe club hoe ze verder evolueren."
8/2/2017

Ghelamco Arena andermaal uitverkocht

Ook voor de wedstrijd van zaterdagavond tegen Eupen is de Ghelamco Arena helemaal uitverkocht, zo meldt AA Gent via haar clubwebsite.
7/2/2017

Brecht Dejaegere kan niet op zijn lauweren rusten

In Het Laatste Nieuws kijkt Brecht Dejaegere nog even terug op de partij van zondagavond in Waregem. Met een heerlijke pass lag Dejaegere aan de basis van de strafschopfase waardoor Kubo AA Gent op voorsprong kon brengen: "Ik zag Yuya in de diepte duiken", aldus Dejaegere. "Dan moet je zo'n cross durven trappen. Gelukkig kwam hij perfect uit." De aanvaller zette zo een uitroepteken achter een sterke prestatie. Een opsteker nadat hij de topper tegen Club Brugge miste door een rugblessure. "Ik voelde me terug goed. Bovendien bezorgen mijn medespelers me veel vertrouwen. Dat doet deugd."

Toch beseft Dejaegere dat de concurrentie in Gent dezer dagen moordend is: "Bij het begin van de tweede helft zag ik plots dat Birger Verstraete niet op de bank zat. Ook voor mij was dat een verrassende vaststelling. Het toont aan dat we een ploeg hebben met veel kwaliteit, waarin iedereen zich elke partij moet bewijzen. Ik kan dus niet op mijn lauweren rusten na mijn sterke prestatie tegen Essevee."
7/2/2017

AA Gent zoekt jeugdtrainers

AA Gent wil naar volgend seizoen toe haar eigen jeugdwerking nog verder uitbreiden. Maar liefst zeven vacatures moeten er ingevuld worden maar de club legt strenge criteria op aan haar jeugdtrainers. Voor de onderbouw is de minimumvereiste een UEFA B-licentie, terwijl je voor de boven - en middenbouw minimaal over een UEFA A-licentie moet beschikken. Kandidaturen met CV stuur je naar Peter Van den Abeele (Hoofd opleidingen AA Gent) via pvda100@telenet.be.
7/2/2017

Rami Gershon sakkert om nieuw puntenverlies

"Dit doet echt pijn", was de eerste reactie van Rami Gershon na het gelijkspel op bezoek bij Zulte Waregem. In Het Nieuwsblad/De Gentenaar ging hij verder: "We wilden hier absoluut winnen om zo een goede zaak te doen in de rangschikking. We gaven ook amper iets weg en leken te slagen in onze opdracht. Maar de match duurde uiteindelijk dus drie minuten te lang, ongelooflijk."wbr>
"Bij die bewuste corner stond ik in de eerste zone en ik kon dan ook niet echt goed zien wat er fout liep en toen ik zag dat de bal bleef steken in het pak, heb ik nog een schietgebedje gepreveld maar het mocht niet zijn", aldus de Israëlische verdediger.

Door de late gelijkmaker is Lovre Kalinic meteen ook zijn perfect clean sheet kwijt. Volgens Gershon valt de Kroatische doelman niks te verwijten: "Je kunt Lovre niks kwalijk nemen. In die fase zorgde de thuisploeg er trouwens voor dat hij niet goed kon uitkomen, ze blokkeerden het centrum van het strafschopgebied. Misschien dachten enkele jongens toch dat Lovre zou uitkomen maar dat was volgens mij onmogelijk."

In de komende partijen, tegen Eupen en Standard, moeten we dan maar de drie punten wél weten te pakken. Dat wordt zeker geen makkie, maar het vertrouwen is de voorbije weken sowieso aanwezig", besluit Gershon.
6/2/2017

Marc Degryse zoekt Moses Simon

"Zulte Waregem - AA Gent zat net zo op slot als Club - Charleroi eerder op de dag. In balbezit ontbrak het beide ploegen aan kwaliteit om het verschil te maken. Ik zag in de hele partij maar één geniale actie - de pass van Dejaegere die leidde naar de penaltyfout op Kubo. De Japanner was al een stuk minder opvallend dan vorige week, al moet ik zeggen dat zijn actie vooraf aan de penalty wel getuigde van talent", aldus Marc Degryse in Het Laatste Nieuws.

"Wat me voorts tegenvalt bij Gent is de trage opbouw van achteruit. Heel vaak slaan ze daarbij ook het middenveld over en zoeken ze meteen de lange bal op Coulibaly. En wat gezegd van Moses Simon? Hoe komt het dat we met z'n allen zijn niveau van kort na zijn komst zó weinig terugzien, laat staan dat hij het kan verbeteren? Als ploeg heb je nochtans een speler nodig als Simon, die één tegen één het verschil kan maken, die een defensieve organisatie uit verband kan halen. "
6/2/2017

Het Laatste Nieuws: "Waar blijven die kansen?"

Grote kop boven het wedstrijdverslag van Zulte Waregem - AA Gent in Het Laatste Nieuws vanochtend: "Waar blijven die kansen?", een duidelijke sneer naar de Buffalo's die aan de Gaverbeek niet meteen grossierden in doelmogelijkheden. De krant raadt AA Gent aan om een tempo hoger te schakelen om de kwalificatie voor Play-off 1 niet te missen en eenmaal geplaatst voor deze eindronde geen mal figuur te slaan. Zoniet dreigt het een saaie boel te worden. Slotsom: reken niet louter op Lovre Kalinic, de brave man is ook niet eeuwig onklopbaar.
6/2/2017

Yuya Kubo: cool op het veld, charmant ernaast

In een recordtempo ontwikkelt Yuya Kubo zich tot een fenomeen op de Belgische velden. In amper 163 wedstrijdminuten ontpopte de Japanse aanvaller zich tot één van de Gentse publiekslievelingen. Praten met de pers doet Kubo voorlopig nog niet zo graag maar in het zog van de meegereisde Japanse journalisten slaagde Het Nieuwsblad / De Gentenaar er toch in om de "Sushi Bomber" enkele vragen te stellen.

Verwacht evenwel geen uitbundige Kubo nadat hij in zijn tweede partij voor AA Gent ook meteen zijn tweede doelpunt wist te scoren: “Natuurlijk ben ik heel blij met mijn prestatie in deze eerste wedstrijden, maar voor ons was de zege vandaag het belangrijkste objectief. Dan is het zuur dat we in extremis naast de drie punten grijpen.”

“Ik voelde me prima en vroeg aan Neto of ik de penalty mocht trappen. Hij gaf me het vertrouwen en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Sinds ik in Gent aankwam, voel ik veel steun en vertrouwen van alle spelers en trainers. Toch is het voor mij nog even wennen. Het gaat er hier in de topduels heel stevig aan toe."

Dat viel hem al meteen op, de intensiteit van de duels tegen Club Brugge en Zulte Waregem: "De fysieke duels zijn veel intenser dan in Zwitserland. Voor mij is het uiteraard ook tactisch nog wat aanpassen, tien dagen is op dat vlak echt niet lang. Toen ik hier tekende, merkte ik dat Gent in principe graag vanuit positie speelt en de bal het werk laat doen, maar in topduels lukt dat niet altijd. Ook vandaag was de tegenstander fysiek enorm aanwezig en konden we de bal dus moeilijk bijhouden. Het is dan vooral belangrijk om je duels te winnen en hard te werken.” Maar afsluiten deed hij met een plechtige belofte die de Gentse burger moed geeft voor het vervolg van dit seizoen: “Geef me nog even tijd en dan zal ik zowel qua communicatie als tactisch en speltechnisch nog beter worden.”
6/2/2017

Vanhaezebrouck laat zijn slaap niet voor Tottenham!

De elfde keer werd bijna de goede keer voor Hein Vanhaezebrouck maar andermaal kon de coach niet winnen op bezoek bij Zulte Waregem als T1. “De eerste helft zat dicht, zag ik veel strijd maar weinig kansen. Maar na de rust vond ik ons toch iets beter", aldus de Gentse coach in Het Nieuwsblad. "En we hadden het na die 0-1 moeten afmaken, hadden daarvoor ook de kansen. Maar Simon negeerde Milicevic, Kubo reageerde net iets te traag en Coulibaly stuitte op Steppe. Maakten we een tweede dan was de match gespeeld.”

De late gelijkmaker van Dalsgaard plaatste hij dan weer onder de noemer pech. "Een bal die verkeerd valt en waarop wij te traag reageerden. Doodjammer natuurlijk, we hadden hier een fantastische zaak kunnen doen. Het wordt in elk geval nog een harde strijd om een PO1-ticket.” Dat zijn ploeg midden die strijd nog twee matchen tegen Tottenham wachten, maakt hem niet ongerust. “Ík ga er mijn slaap niet voor laten.”
6/2/2017

Renato Neto mist partij tegen Eupen door schorsing

Gisterenavond pakte Renato Neto aan de Gaverbeek zijn vijfde gele kaart van het seizoen. De Braziliaanse middenvelder van AA Gent mist hierdoor de thuiswedstrijd van de Buffalo's komende zaterdag tegen Eupen.